Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy lubią gotować, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.

 

Podczas trwania nauki:

1. Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - po II semestrze klasy IV
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych- po pierwszym semestrze klasy piątej,

 

2. Uczniowie odbywają praktyki zawodowe:

  • 4 tygodnie w klasie trzeciej
  • 4 tygodnie w klasie czwartej

w zakładach gastronomicznych na terenie województwa mazowieckiego,

 


3. Uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje w ramach innowacji pedagogicznej „Dietetyka i fitness” prowadzonej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Czego będziemy się uczyć?

  • profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
  • oceniać żywienie różnych grup ludności, organizować i wykonywać usługi gastronomiczne,
  • dokonywać zakupu surowców, półproduktów, organizować proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem,
  • oceniać surowce, półprodukty i potrawy gotowe według zasad oceny organoleptycznej,
  • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
  • rozróżniać pozytywne i negatywne zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i sporządzania potraw,
  • przestrzegać zasad gospodarki odpadami,
  • opracowywać nowe receptury potraw i napojówi wdrażać je do produkcji,
  • obsługi nowoczesnych urządzeń stosowanych w gastronomii,
  • planować i oceniać jadłospisy,
  • obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,
  • układać menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,
  • organizować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,
  • organizować przyjęcia okolicznościowe,
  • korzystania z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
  • przedstawiać ofertę usług gastronomicznych,
  • prawidłowego przestrzegania  i realizacji w praktyce zasady racjonalnego żywienia
  • nowych trendów w żywieniu,
  • nowoczesnych dekoracji potraw, aranżacji stołów i Sali.
  • współpracy w zespole i zarządzania innymi osobami.

 

Po zakończeniu nauki

technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz warunków jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: dietetyka, technologia żywności, towaroznawstwo, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii ).

 

Perspektywy zatrudnienia

Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, kawiarnie, bary), w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością (hurtownie spożywcze, magazyny), w zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, domy spokojnej starości,szpitale, w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy  o żywieniu i żywności oraz w domach opieki społecznej, domach dziecka, internatach,  hotelach, przedszkolach, pensjonatach,

Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

 

strona główna powrót