Technik rolnik

Kierunek ten przeznaczony jest dla osób o zainteresowaniach rolniczych, przyrodniczych, technicznych, chemicznych  i zootechnicznych, które lubią pracę na roli, zwierzęta i pracę ze zwierzętami, które cechuje cierpliwość i zaangażowanie, posiadających zdolności organizacyjne oraz gotowych do pracy w różnych warunkach pogodowych.

Technik rolnik organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane z produkcją roślinną i zwierzęcą. Zawód technik rolnik pozwala na prowadzenie gospodarstwa rolnego i korzystanie w pełni z pomocy w ramach programów UE dla rolnictwa.

 

Podczas trwania nauki

1. Uczniowie zdają dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe:

  • ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej - pod koniec klasy drugiej
  • ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej -  po pierwszym semestrze klasy piątej


2. Uczniowie odbywają praktyki zawodowe:

  • 4 tygodnie w klasie trzeciej
  • 4 tygodnie w klasie czwartej


3. Uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje: bezpłatne prawo jazdy kategorii T.

 

Czego będziemy się uczyć?

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • rozpoznawania oraz dobierania gatunków i odmian roślin oraz  ras i typów użytkowych zwierząt do warunków przyrodniczych i ekonomicznych gospodarstwa rolnego,
  • planowania zaopatrzenia gospodarstwa w środki do produkcji,
  • prowadzenia uprawy roli, siewu i sadzenia roślin, pielęgnacji roślin oraz ochrony przed chwastami, chorobami i szkodnikami,
  • przeprowadzania okresowej kontroli i oceny plantacji, w tym plantacji nasiennych, w okresie wegetacji,
  • kontrolowania i konserwowania urządzeń wodno-melioracyjnych,
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • organizowania, nadzorowania i przeprowadzania prac związanych z chowem, pielęgnacją i żywieniem zwierząt gospodarskich,
  • planowania, organizowania, wykonywania i nadzorowania zabiegów składających się na technologie produkcji roślinnej i zwierzęcej zgodnie z wymogami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej oraz Zasadami Wzajemnej Zgodności,
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich,
  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego,
  • dobierania i agregatowania maszyn i narzędzi do poszczególnych zabiegów agro- i zootechnicznych oraz obsługiwania ich zgodnie z instrukcjami,
  • planowania, organizowania i stosowania ekologicznych metod produkcji rolniczej,
  • zbierania i przechowywania produktów rolniczych,
  • przygotowywania produktów rolniczych do sprzedaży, zgodnie z obowiązującymi normami i  przygotowywania oferty handlowej,
  • prowadzenia sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • stosowania rachunku ekonomicznego w działalności gospodarczej,
  • prowadzenia dokumentacji dotyczącej produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz uproszczonej rachunkowości,
  • organizowania i oceniania własnej pracy,
  • nadzorowania pracy innych pracowników w małym zespole,
  • stosowania przepisów prawa dotyczących działalności gospodarczej,
  • przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności,
  • przestrzegania przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej,
  • korzystania z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej oraz doradztwa rolniczego oraz korzystania ze środków Unii Europejskiej,
  • kształtowania postaw przedsiębiorczych oraz przygotowania do wejścia na rynek pracy.

 

Po zakończeniu nauki

technik rolnik jest przygotowany do wykonywania zadań związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów rolniczych, a zwłaszcza do:

  • wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich,
  • organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej,
  • podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego.

Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wyższej uczelni (preferowane kierunki studiów: rolnictwo, ogrodnictwo, zootechnika, biologia).


Perspektywy zatrudnienia

Absolwenci szkoły mogą podejmować pracę w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, w urzędach i instytucjach służb rolnych. Mogą również prowadzić własne gospodarstwo rolne, własną działalność gospodarczą, np. produkcja rolna, gospodarstwo agroturystyczne, marketing produktów rolnych.

 

strona główna powrót