Branżowa szkoła I stopnia – kucharz

Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności   związane  z  przygotowywaniem i ekspedycją potraw i napojów, przy użyciu odpowiednich maszyn, narzędzi i urządzeń. W trakcie nauki uczeń zdobywa umiejętności związane z oceną i doborem surowców i półproduktów w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację przygotowanych potraw i napojów oraz oblicza ich wartość energetyczną. Absolwent szkoły może podejmować działalność gospodarczą, prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.

 

Podczas trwania nauki

Uczniowie zdają jeden egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań - koniec klasy III

 

Czego będziemy się uczyć?

  • sporządzania potraw i napojów,
  • czynności związanych z przechowywaniem żywności uwzględniających systemy zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
  • przestrzegania zasad racjonalnej gospodarki żywnością,
  • rozpoznawania i użytkowania sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • dobierania zastawy stołowej do ekspedycji potraw i napojów,
  • wykonywania czynności związanych z porcjowaniem, dekorowaniem i wydawaniem potraw i napojów,

 

Po zakończeniu nauki

absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharzjest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z:

  • przechowywaniem żywności,
  • sporządzaniem potraw i napojów,
  • wykonywaniem czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,


Absolwent szkoły ma również możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w kwalifikacji zawodów szkolnictwa zawodowego - po potwierdzeniu kwalifikacji TG.07. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

 

Perspektywy zatrudnienia

Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, min. restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, restauracje na statkach i promach. Kucharz jest zatrudniany również w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

strona główna powrót