Technik Agrobiznesu

 

Charakterystyka kierunku:

Nauka trwa pięć lat. Kształcenie ogólne  odbywa się na lekcjach wielu przedmiotów ogólnokształcących na poziomie podstawowym i rozszerzonym, które efektem jest możliwość zdawania egzaminu maturalnego i podjęcia studiów wyższych na kierunkach technicznych, ekonomicznych lub innych. Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.

Realizacja kształcenia zawodowego uwarunkowana jest zmianami zachodzącymi w otoczeniu gospodarczo-społecznym, na które wpływają w szczególności: idea gospodarki opartej na wiedzy, globalizacja procesów gospodarczych i społecznych, rosnący udział handlu międzynarodowego, mobilność geograficzna i zawodowa, nowe techniki i technologie, a także wzrost oczekiwań pracodawców w zakresie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników.

Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów szkół kształcących w zawodach, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.

Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz działa w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Samodzielnie organizuje, zakłada i prowadzi działalność gospodarczą w zakresie agrobiznesu jako przedsiębiorca lub gospodarstwo rolne o dowolnej wielkości.  Technik agrobiznesu to osoba znająca zasady funkcjonowania rynku rolnego, umiejąca analizować czynniki kształtujące wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno-spożywczych na lokalnym rynku raz rynkach krajowym i światowym. Rozpoznaje rynek lokalny, krajowy i światowy pod względem możliwości , wejścia ze swoimi produktami lub usługami do innych krajów. Ocenia opłacalność uruchomienia konkretnej działalności. Analizuje opłacalność alternatywnych rodzajów działalności oraz rozwiązań organizacyjnych, techniczno-technologicznych i finansowych podmiotów sfery agrobiznesu.

Przygotowuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie rolno-spożywczym, a także dokonuje nadzoru nad jakością produkcji.  Technik agrobiznesu przygotowany jest do zarządzania zasobami ludzkimi w działalności gospodarczej. Potrafi planować zatrudnienie w poszczególnych działach przedsiębiorstwa.  Organizuje zaopatrzenie i dystrybucję produktów, towarów i usług w sferze agrobiznesu. Analizuje warunki i podpisuje umowy z kontrahentami, instytucjami finansowymi w zakresie dostawy surowców, materiałów i towarów, a także pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą.

W ostatnich latach w polskim rolnictwie dokonuje się szereg zmian systemowych zarówno na poziomie prowadzenia jak i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw sektora agrobiznesu. Współczesne rolnictwo wymaga doświadczonej kadry, umiejącej jak najlepiej wykorzystać warunki jakie daje nam nasze położenie geograficzne i pomoc finansowa Unii Europejskiej.

 

Podczas trwania nauki uczniowie:

1. Zdobywają kwalifikacjew zawodzie technik agrobiznesu mamiejsce po zdaniu dwóch egzaminów kwalifikacyjnych:

  • ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej. Koniec II semestru klasy III
  • ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie. Koniec I semestru klasy V

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu kwalifikacji R.3. i R.6. może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.

 

2. Zdobywają dodatkowe uprawnienia.

Uczniowie mogą brać udział w szkoleniach organizowanych przez szkołę z zakresu: obsługi maszyn rolniczych, stosowania środków ochrony roślin lub innych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów. Uzyskanie dyplomu technika agrobiznesu daje możliwości z korzystania ze środków UE (np. premii dla młodego rolnika, środków na uruchomienie lub rozwijanie działalności gospodarczej, środków na tworzenie nowych źródeł dochodów na terenach wiejskich).

 

3. Odbywają praktyki zawodowe.

  • 4  tygodnie w klasie trzeciej w gospodarstwie rolnym lub agroturystycznym,
  • 4  tygodnie w klasie czwartej w przedsiębiorstwie, banku, urzędzie.

Istnieje możliwość odbycia praktyk zawodowych w gospodarstwach agroturystycznych, ośrodkach kształcenia praktycznego w krajach UE.

 

Umiejętności zawodowe

Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz działa w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Samodzielnie organizuje, zakłada i prowadzi działalność gospodarczą w zakresie agrobiznesu jako przedsiębiorca lub gospodarstwo rolne o dowolnej wielkości.  Technik agrobiznesu to osoba znająca zasady funkcjonowania rynku rolnego, umiejąca analizować czynniki kształtujące wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno-spożywczych na lokalnym rynku raz rynkach krajowym i światowym. Rozpoznaje rynek lokalny, krajowy i światowy pod względem możliwości , wejścia ze swoimi produktami lub usługami do innych krajów. Ocenia opłacalność uruchomienia konkretnej działalności. Analizuje opłacalność alternatywnych rodzajów działalności oraz rozwiązań organizacyjnych, techniczno-technologicznych i finansowych podmiotów sfery agrobiznesu.

Przygotowuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie rolno-spożywczym, a także dokonuje nadzoru nad jakością produkcji.  Technik agrobiznesu przygotowany jest do zarządzania zasobami ludzkimi w działalności gospodarczej. Potrafi planować zatrudnienie w poszczególnych działach przedsiębiorstwa.  Organizuje zaopatrzenie i dystrybucję produktów, towarów i usług w sferze agrobiznesu. Analizuje warunki i podpisuje umowy z kontrahentami, instytucjami finansowymi w zakresie dostawy surowców, materiałów i towarów, a także pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą.

Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • organizowanie i wykonywanie prac związanych z produkcją roślinną i zwierzęcą;
  • obsługa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  • organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym, usługami i handlem;
  • prowadzenie marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych;
  • prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie;
  • projektowanie, organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie
  • przeprowadzanie rozliczeń publiczno- prawnych i skarbowych.

 

Perspektywy zatrudnienia

Perspektywa zdobycie zawodu pozwala absolwentowi kontynuowanie nauki w ramach studiów licencjackich lub magisterskich na uczelniach ekonomicznych, rolniczych lub innych albo do podjęcia pracy w:

  • przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego,
  • firmach handlowych,
  • urzędach administracji samorządowej.

 

Technik agrobiznesu posiada umiejętności, które umożliwiają podjęcie działalności na własny rachunek, samodzielne prowadzenie własnej produkcji gospodarczej. Absolwent może ubiegać się o fundusze strukturalne Unii Europejskiej oraz dotacje do gospodarstwa rolnego.

 

strona główna powrót