
TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
W dniach od 11 do 15.03.2024r. po raz kolejny zorganizowaliśmy „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”.
Podejmowaliśmy wiele działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, poznanie tradycji związanych z symboliką i historią chleba oraz podniesienie świadomości w zakresie zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami a także zwrócenie uwagi na problem marnotrawstwa chleba.
Zadania, które wykonaliśmy podczas Tygodnia chleba i zdrowego stylu życia to:
- Uczniowie technikum technologii żywności i technikum żywienia i usług gastronomicznych wykonali prezentacje dotyczące ZDROWEGO STYLU ŻYCIA i DOBREGO CHLEBA. Następnie przygotowali tablice informujące o wydarzeniu.
- W ramach współpracy z Uniwersytetem w Siedlcach młodzież uczestniczyła w wykładzie „ Choroby cywilizacyjne a żywienie“ prowadzonym przez Panią dr hab. inż. Annę Milczarek z Wydziału Nauk Rolniczych Uniwersytetu w Siedlcach. Pani dr hab. inż. Anna Milczarek w swojej prezentacji przedstawiła tematy dotyczące sposobu żywienia i obecnych w naszych czasach chorób cywilizacyjnych. Nie zabrakło również piramidy żywieniowej i rad dotyczących odżywiania. Uczniowie w trakcie wykładu dowiedzieli się o niezbędnych składnikach odżywczych występujących w naszej diecie.
- Odbyły się warsztaty psychoedukacyjne prowadzone przez psychologa, psychodietetyka i psychoonkologa panią Martę Lenart z Publicznej Poradni Psychologiczno –Pedagogicznej w Sokołowie Podlaskim.
Warsztaty ,,Kult pięknego ciała” miały na celu uświadomienie młodzieży wpływu własnego wyglądu na samopoczucie. Podczas zajęć młodzież dowiedziała się w jaki sposób kształtować samoocenę, która nie powinna opierać tylko i wyłącznie się na ocenie wyglądu wg. kanonów mody lansowanych przez media.
- Uczniowie naszej szkoły pod hasłem „Pozytywna energia” podnosili swoją sprawność i kondycję w klubie Fit4You, uczestnicząc w zajęciach mających na celu zachęcenie ich do aktywnego stylu życia bez względu na umiejętności i predyspozycje fizyczne.
- Uczniowie klas gastronomicznych technikum i branżowej – kucharz, cukiernik pod kierunkiem nauczycieli analizowali receptury, modyfikowali je i według nich piekli chleb i bułki. Uczniowie uczyli się, jak przygotować zakwas, wyrabiać ciasto chlebowe, formować pieczywo z różnymi dodatkami (nasion słonecznika, dyni, owoców, ziół suszonych czy świeżych). Końcowym etapem był oczywiście wypiek chleba i jego prezentacja na wystawie w Dniu Chleba połączona z degustacją z różnymi dodatkami pasującymi do pieczywa.
Dzień 15. 03. 2024r. to w naszej szkole zwyczajowo Dzień Chleba, podczas którego, odbyła się wystawa pod hasłem CHLEB ŁĄCZY POKOLENIA połączona z degustacją - głównym bohaterem tej wystawy był chleb. Na wystawie pokazano sposoby podania chleba z różnymi dodatkami .
W tym dniu zaprosiliśmy do ZSCKR Panią prof. dr hab. Wandę Wadas z Wydziału Nauk Rolniczych z Uniwersytetu w Siedlcach oraz Panie i Panowie z Kół Gospodyń Wiejskich - Białobrzegi i Hołowienki. Dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i zaproszeni goście wzięli udział w wykładzie na temat „Rośliny alimentacyjne różnych kontynentów” prowadzonym przez Panią prof. Dr hab. Wandę Wadas.
Po wykładzie odbyło się podsumowanie działań i podziękowania dla wszystkich, którzy aktywnie brali udział w akcji. Na zakończenie odbyła się degustacja chleba i dodatków przygotowanych przez panie z kół Gospodyń Wiejskich i naszą młodzież podczas warsztatów. Duże zainteresowanie wzbudziły informacje umieszczone na tablicach - CHLEB NIE JEDNO MA IMIĘ powstałe dzięki materiałom udostępnionym przez Panią przewodniczącą Krystynę Hilaruk z KGW w Hołowienkach.
Mamy nadzieję, że dzięki przeprowadzanej akcji nasi uczniowie będą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia, właściwie się odżywiać i wybierać korzystne dla naszego zdrowia produkty.
Akcja „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” cieszyła się dużym zainteresowaniem całej społeczności szkolnej.
Wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli w tygodniu chleba serdecznie dziękujemy.
Koordynatorzy akcji