Tydzień chleba w ZSCKR w Sokołowie Podlaskim
W dniach 10 - 14.03.2025r. w naszej szkole po raz kolejny odbył się Tydzień chleba pod hasłem CHLEBY NARODÓW ŚWIATA. Nasze działania rozpoczęliśmy od przygotowania tablic informacyjnych o roli chleba w żywieniu, zaprezentowania ilustracji i opisów chlebów świata, wybrania wierszy o chlebie i najciekawszych cytatów dotyczące chleba.
Uczniowie z klas architektury krajobrazu pod kierunkiem nauczycieli E. Krasnodębskiej i D. Imielińskiej na zajęciach przedmiotowych przygotowali plakaty obrazujące chleb i jego znaczenie w życiu codziennym. Najciekawsze plakaty zostały również wyeksponowane na tablicach informacyjnych.
Z kolei na zajęciach praktycznych z gastronomii uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych i szkoły branżowej pod kierunkiem nauczycieli gastronomii A. Adamczuk –Wróblewskiej, A. Wyszomierskiej i K. Matynkowskiej uczyli się jak przygotowywać chleb i dodatki do niego. Efekty ich pracy zostały zaprezentowane podczas pokazu kulinarnego chleby narodów świata.
Ponadto w ramach Tygodnia chleba nasi uczniowie uczestniczyli w wykładach poprowadzonych przez pracowników naukowych Uniwersytetu w Siedlcach:
12.03. 2025 odbył się wykład nt;„ Żywność bezglutenowa - moda czy potrzeba?”, który poprowadziła dr inż. Emilia Rzążewska z Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa,
13.03.2025 wykład poprowadziła dr hab. prof. uczelni Anna Milczarek z Instytutu Zootechniki i Rybactwa nt; „ Znaczenie chleba w diecie”. Również nauczyciele zawodu realizowali tematy związane z pieczywem i jego produkcją, a p.W.Karaś poprowadził lekcję otwartą nt,, Nowoczesne metody produkcji zastosowane w przemyśle piekarniczym”
13.03.2025r. odbyło się ŚWIĘTO CHLEBA z prezentacją chlebów narodów świata i rodzimych. Uczniowie kierunków gastronomicznych 1ITP, 2FTP, 3PT,4PT i 5ITP zaprezentowali społeczności szkolnej samodzielnie przygotowane pieczywa wraz z dodatkami a następnie odbyła się degustacja wyrobów. Wszyscy mogli spróbować chlebów typowych dla różnych narodów obok których nie zabrakło również naszych chlebów tradycyjnych. Uczniowie podawali pieczywo z różnymi dodatkami wytrawnymi i słodkimi - były pasty z bazylią, suszonymi pomidorami, ciecierzycą, zielonym groszkiem, tuńczykiem, pieczarkami, buraczana a także pasty klasyczne - jajeczna, twarogowa czy też smalec i ogórek kiszony . Wszystkim poczęstunek bardzo smakował.
14.03.2025 odbyły się warsztaty dla uczniów, które przeprowadziły Panie z KGW z Wiechetek. Młodzież pod kierunkiem Pań z KGW przygotowała tradycyjne zupy: grzybową i cebulową, upiekła chleby czosnkowy i na zakwasie i do niego wykonała tradycyjną pastę jajeczną i rybną a także usmażyła placki ziemniaczane, które podała ze śmietaną, łososiem i koperkiem. Uwieńczeniem warsztatów było wykonanie tradycyjnego ciasta z bakaliami.
Po warsztatach odbyło się podsumowanie Tygodnia chleba w naszej szkole. Dyrektor szkoły p. Sławomir Wróblewski podziękował Paniom z KGW za przeprowadzenie warsztatów, poświęcony czas i chęć dzielenia się wiedzą z młodym pokoleniem a następnie wręczył dyplomy uczniom, którzy wyróżnili się szczególnym zaangażowaniem w przebieg Tygodnia chleba oraz brali udział w prezentacji chleba różnych narodów. Na zakończenie młodzież uczestnicząca w spotkaniu mogła degustować potrawy przygotowane na warsztatach z KGW z Wiechetek oraz na zajęciach praktycznych szkoły branżowej.
W.Kiciak

15 Marca, Sobota, 2025