Otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności w Dziedzinie Przetwórstwa Mięsa w Sokołowie Podlaskim
25 czerwca 2025 r. w naszym Zespole odbyło się wyjątkowe wydarzenie – oficjalne otwarcie nowoczesnego BCU, które powstało w odrestaurowanym, ponad 150-letnim budynku dawnej obory. Dzięki inwestycji wartej 11 608 148,94 zł. stworzyliśmy przestrzeń łączącą historię z nowoczesną edukacją zawodową!
Branżowe Centrum Umiejętności to odpowiedź na potrzeby współczesnego rynku pracy – miejsce, gdzie teoria spotyka się z praktyką, a uczniowie zdobywają realne kompetencje we współpracy z przedstawicielami przemysłu mięsnego.W gronie zaproszonych gości znaleźli się m.in.:W imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego – Pan Bogusław Wijatyk, Dyrektor Generalny w MRiRW W imieniu Ministra Edukacji Barbary Nowackiej – Pani Ada Guźniczak, Dyrektor Gabinetu Politycznego MEN Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego – Pani Janina Ewa OrzełowskaPani Emilia Halemba – Zastępca Dyrektora Biura Programów Zewnętrznych Fundacji Rozwoju Systemu EdukacjiPan Wiesław Różański – Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu MięsnegoPrezes SOKOŁÓW S.A. Pan Przemysław Gostkiewicz.W uroczystości otwarcia uczestniczyli również liczni przedstawiciele władz rządowych i samorządowych, instytucji edukacyjnych, organizacji branżowych, środowisk naukowych oraz rolników. Goście podkreślali szczególne znaczenie tej inicjatywy dla rozwoju lokalnej i krajowej edukacji, rolnictwa oraz współpracy międzysektorowej.Uroczystość była okazją do zaprezentowania nowej jakości w edukacji zawodowej oraz efektywnej współpracy szkoły z biznesem. W trakcie wydarzenia zaprezentowaliśmy również praktyczne przykłady współpracy szkoły z sektorem biznesu. Firma SOKOŁÓW S.A., ufundowała tradycyjny stół wiejski, z którego goście mogli degustować szeroką gamę ich produktów. Ponadto Pan Paweł Bindas – Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu z ramienia SOKOŁÓW S.A. wspólnie z uczniami klasy IV kształcącej się w zawodzie technik technologii żywności, zorganizowali pokaz wyrobu kiełbasy, demonstrując wysoki poziom umiejętności uczniów oraz efektywną integrację nauczania z praktyką zawodową.Realizacja przedsięwzięcia była możliwa dzięki dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO), przy wsparciu Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji jako jednostki wspierającej.Partnerem głównym projektu jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.Jako społeczność szkolna jesteśmy niezmiernie wdzięczni, że tak liczne i reprezentatywne grono odpowiedziało na nasze zaproszenie, by wspólnie uczestniczyć w tym wyjątkowym wydarzeniu, które otwiera nowy rozdział w kształceniu zawodowym i rozwoju branży. Z tego miejsca dziękujemy naszym wspaniałym Gościom za przybycie - Państwa obecność w tym dniu nadała uroczystości wyjątkową rangę.Wierzymy, że nasze Branżowe Centrum Umiejętności stanie się wizytówką Zespołu oraz naszego Organu Prowadzącego – Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

26 Czerwca, Czwartek, 2025