18 Lutego, Wtorek, 2025

Uczniowie 5 ITP na seminarium "Bezpieczeństwo, Europo!"

17 lutego 2025r. uczniowie z klasy 5 technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli w wydarzeniu „Bezpieczeństwo, Europo!” Rola Komisji Kodeksu Żywności FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a Prezydencja Polski w UE. Seminarium  zorganizowała i prowadziła w swojej siedzibie w Warszawie  Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) pod patronatem prezydencji Polski w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Seminarium adresowano do uczniów szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest MRiRW. Tematy poruszane na seminarium związane są z prezydencją Polski w Radzie UE, która rozpoczęła się 1 stycznia 2025r. i trwać będzie do 30 czerwca 2025r. W czasie prezydencji Polski w Radzie UE wszystkie działania oparte są na siedmiu filarach zawierających  następujące kwestie:

1.     Zdolność do obrony

2.     Ochrona ludzi i granic

3.     Odporność na obcą ingerencję i dezinformację

4.     Zapewnienie bezpieczeństwa i swobody działalności gospodarczej

5.     Transformacja energetyczna

6.     Konkurencyjne i odporne rolnictwo

7.     Bezpieczeństwo zdrowotne.

W czasie spotkania uczniowie poznali rolę i działania prowadzone przez IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem aktywności na forum  Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Uczestnicy szczególnie zainteresowani byli tworzeniem norm, przepisów dotyczących produkcji surowców żywnościowych oraz ich przetwórstwa, którego efektem finalnym jest żywność dla ludzi i pasza dla zwierząt domowych.

W czasie przerwy uczestnicy brali udział w quizie sprawdzającym poziom znajomości treści poruszanych na seminarium. Uczennica z naszej szkoły uzyskała najwyższą liczbę punktów i otrzymała maskotkę organizatora-  IJHARS.

Spotkanie przebiegało w miłej atmosferze, było udostępnione  online w sieci, umożliwiło poznanie działalności Inspektoratu i jego roli w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności .

Bardzo dziękujemy za zaproszenie i opiekę ze strony organizatorów.