
Uczniowie 5 ITP na seminarium "Bezpieczeństwo, Europo!"
17 lutego 2025r. uczniowie z klasy 5 technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli w wydarzeniu „Bezpieczeństwo, Europo!” Rola Komisji Kodeksu Żywności FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a Prezydencja Polski w UE. Seminarium zorganizowała i prowadziła w swojej siedzibie w Warszawie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) pod patronatem prezydencji Polski w Radzie UE oraz pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Seminarium adresowano do uczniów szkół rolniczych, których organem prowadzącym jest MRiRW. Tematy poruszane na seminarium związane są z prezydencją Polski w Radzie UE, która rozpoczęła się 1 stycznia 2025r. i trwać będzie do 30 czerwca 2025r. W czasie prezydencji Polski w Radzie UE wszystkie działania oparte są na siedmiu filarach zawierających następujące kwestie:
1. Zdolność do obrony
2. Ochrona ludzi i granic
3. Odporność na obcą ingerencję i dezinformację
4. Zapewnienie bezpieczeństwa i swobody działalności gospodarczej
5. Transformacja energetyczna
6. Konkurencyjne i odporne rolnictwo
7. Bezpieczeństwo zdrowotne.
W czasie spotkania uczniowie poznali rolę i działania prowadzone przez IJHARS w zakresie współpracy międzynarodowej ze szczególnym uwzględnieniem aktywności na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Uczestnicy szczególnie zainteresowani byli tworzeniem norm, przepisów dotyczących produkcji surowców żywnościowych oraz ich przetwórstwa, którego efektem finalnym jest żywność dla ludzi i pasza dla zwierząt domowych.
W czasie przerwy uczestnicy brali udział w quizie sprawdzającym poziom znajomości treści poruszanych na seminarium. Uczennica z naszej szkoły uzyskała najwyższą liczbę punktów i otrzymała maskotkę organizatora- IJHARS.
Spotkanie przebiegało w miłej atmosferze, było udostępnione online w sieci, umożliwiło poznanie działalności Inspektoratu i jego roli w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności .
Bardzo dziękujemy za zaproszenie i opiekę ze strony organizatorów.