
Projekt "Stawiam na drób"
13 grudnia 2024 r. uczniowie naszej szkoły brali udział w projekcie informacyjno – szkoleniowym „STAWIAM NA DRÓB".
„STAWIAM NA DRÓB" to projekt skierowany do uczniów w celu podniesienia wiedzy na temat polskiego mięsa drobiowego. Projekt zorganizowany jest przez Związek „Polskie Mięso” i realizowany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.
W przedsięwzięciu brali udział uczniowie z klas: technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum technologii żywności.
Wszystkie działania odbywały się pod kierunkiem Pana Marcina Budynka mistrza kulinarnego, restauratora.
Projekt składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W części teoretycznej uczniowie uzyskali informacje dotyczące: gatunków i ras drobiu, wartości odżywczej mięsa drobiowego, cech mięsa dobrej jakości, warunków przechowywania, obróbki wstępnej i zastosowania w gastronomi.
W części praktycznej uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem Pana Marcina Budynka i profesjonalnych kucharzy doskonalili swoje umiejętności w zakresie sporządzania potraw z drobiu.
Na zakończenie warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty.
Było to kolejne , ciekawe doświadczenie.
Młodzież naszego Zespołu mogła zdobyć cenną wiedzę dotyczącą wyjątkowych potraw z drobiu oraz doskonalić swoje umiejętności kulinarne podczas ich przygotowywania.