14 Grudnia, Sobota, 2024

Projekt "Stawiam na drób"

13 grudnia 2024 r. uczniowie naszej szkoły brali udział w projekcie informacyjno – szkoleniowym „STAWIAM NA DRÓB".

„STAWIAM NA DRÓB" to projekt skierowany do uczniów w celu podniesienia wiedzy na temat polskiego mięsa drobiowego. Projekt zorganizowany  jest przez Związek „Polskie Mięso” i realizowany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.

W przedsięwzięciu  brali udział uczniowie z  klas: technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum technologii żywności.

Wszystkie działania odbywały się pod kierunkiem Pana Marcina Budynka mistrza kulinarnego, restauratora.

Projekt składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.

W części teoretycznej uczniowie uzyskali informacje  dotyczące: gatunków i ras drobiu, wartości odżywczej mięsa drobiowego, cech mięsa dobrej jakości, warunków przechowywania, obróbki wstępnej i zastosowania w gastronomi.

W części praktycznej uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem Pana Marcina Budynka i profesjonalnych kucharzy doskonalili swoje umiejętności w zakresie sporządzania potraw z drobiu.

Na zakończenie warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty.

Było to kolejne , ciekawe doświadczenie.

Młodzież naszego Zespołu mogła zdobyć cenną wiedzę dotyczącą wyjątkowych potraw z drobiu oraz doskonalić swoje umiejętności kulinarne podczas ich przygotowywania.